5 důvodů proč jíst sezónní potraviny + recepty

5 důvodů, proč jíst sezónní potraviny

 

Chcete pro své zdraví udělat maximum? Vsaďte na sezónní potraviny. Samozřejmě, že v dnešní době si uprostřed zimy v Praze můžete dát Thajské mango, to ale neznamená, že byste měli. Minimálně né pravidelně. Jaké je kouzlo sezónních potravin a které potraviny jsou typické pro naši zeměpisnou šířku? 

 

Proč jíst sezónní potraviny?

Jsou čerstvější.

Sezónní potraviny jsou o dost čerstvější, než potraviny dovezené z druhého konce světa, protože nevyžadují přepravu na velké vzdálenosti a mohou tak v klidu dozrát do svého ideálního stádia. Aby byly určité druhy ovoce a zeleniny dostupné celoročně trhají se ještě nezralé a používají se tzv. dozrávací prostředky. Patří sem chemikálie, plyny, tepelné procesy, nebo jedlá fólie. Naopak potraviny, které koupíte od vašeho lokální farmáře dostanete dost pravděpodobně utržené přímo ze zahrady. 

 

Mají vyšší nutriční hodnotu.

Na rozdíl od mimosezónních produktů, které se sklízí brzy, aby mohly být odeslány a distribuovány do různých koutů světa, jsou plodiny sbírané na vrcholu zralosti také chutnější a výživnější. Ovoce a zelenina, které jsou konzumovány během příslušných ročních období jsou nutričně hustší. Naše tělo potřebuje v každém ročním období něco jiného – na jaře očistit, v létě osvěžit a v chladných měsících zase nabrat sílu a vitamíny. O svém jídle navíc máte mnohem více informací. Víte, kde a jak bylo vypěstováno a co na jeho vypěstování bylo použito.

 

Jsou chutnější.

Masově vyráběné produkty určené k uspokojení celosvětové poptávky spotřebitelů mají tendenci trpět nedostatkem chuti. Cílem velkých komerčních farem je produkovat co největší množství daného produktu. Bohužel množství a vzhled přebíjí chuť. Selektivní šlechtění upřednostňuje zrání a trvanlivost před chutí, což vede k nevýrazné chuti ovoce i zeleniny.  Zkuste někdy koupit rajčata od souseda a rajčata ze supermarketu. I slepý pozná rozdíl. 

 

Jsou lepší pro životní prostředí.

Potraviny, které jsou pěstované lokálně, jsou výrazně šetrnější k naší planetě a to hned z několika důvodů. Už jste se někdy zamysleli, kolik různých dopravních prostředků vystřídalo takové thajské mango na cestě do vašeho supermarketu? Ovoce nebo zelenina, kterou zakoupíte od místního farmáře pravděpodobně neurazila více, než desítky kilometrů zatímco česnek z Číny má za sebou dlouhou a úmornou cestu a spoustu vypuštěných emisí. Navíc, nákupem lokálních, sezónních potravin podpoříte místní ekonomiku, farmáře a nepřímo tak i udržování zemské půdy ve vašem okolí.

 

Jsou levnější.

Když je ovoce nebo zelenina v sezóně, je jich hodně a proto není divu, že jsou k dispozici za nižší cenu. V sezónně okurků a cuket tak pořídíte obě potraviny za hubičku, zatímco za jahody v zimě si rozhodně připlatíte.

 

Sezónní potraviny dle ročního období

Konzumací sezonních potravin se přiblížíte stravování, které je pro nás přirozené, a zajistíte tělu živiny, které potřebuje právě v daném období. Navíc podpoříte lokální farmáře a vaše jídlo bude chutné, čerstvé a nutričně bohaté. 

Jaro

Jaru dominují bylinky a první sezónní zelenina jako je jarní cibulka, ředkvičky nebo hrášek. Nasbírejte si také medvědí česnek, kopřivy, nebo kopr. V květnu už se sklízí také chřest, řepa a nebo první jahody. Poučte se od svých babiček a nasbírejte si jedlé plody nebo volně rostoucí plevele, které doplní váš jídelníček o potřebné vitamíny a minerály.

 

TIPY na sezónní recepty od Happy Power: Vyzkoušejte naše oblíbené pesto z medvědího česneku s vysokým obsahem vitamínu C, nebo bezlepkovou řepovou bábovku bohatou na bílkoviny. 

Léto

Léto je doslova zaplavené ovocem i zeleninou a o diverzitu opravdu není nouze. Seženete tak téměř všechno, na co si vzpomenete. Pochutnáte si například na brokolici, cuketě, fazolích, česneku, květáku, salátech, paprice, okurkách nebo rajčatech. Z ovoce pak můžete mlsat angrešt, broskve, hrušky, jablka, jahody, meruňky, rybíz, švestky, třešně, višně, ostružiny, borůvky, melouny a spoustu dalšího. Léto je také ideálním obdobím na vytvoření zásob. Ovoce i zeleninu můžete zamrazit, zavařit, nebo fermentovat.

 

TIPY na sezónní recepty od Happy Power: Pochutnejte si na osvěžujícím nepečeném jahodovo limetkovém dezertu, nebo hoďte na grill náš proteinový vegan burger

Podzim

I na podzim nepřijdete zkrátka. Dostupných je spousta sezónních potravin jako například dýně, brambory, brokolice, kapusta, bílé a červené zelí, patizon nebo pórek. I ovoce je stále dost. Sklízí se švestky, broskve, hrušky, jablka nebo hroznové víno. Sbírají se také vlašské ořechy a houby.

 

TIPY na sezónní recepty od Happy Power: Z čerstvého špenátu zkuste připravit náš zdravý špenátový kešu chlebík, nebo upečte tématické dýňové sušenky, po kterých se bude olizovat celá rodina. 

Zima

V zimních měsících oceníte primárně kořenovou zeleninu. Vděční budete za veškeré potraviny, které jste správně uskladnili. Oživit jídelníček můžete mraženým ovocem, nebo zásobami ze sklepa. Během zimy roste růžičková kapusta, ačkoli někteří zemědělci počátkem zimy teprve sklízí pórek, nebo celer.

Dodat živiny můžete různými bylinkami pěstovanými ve vnitřních prostorách. Doma na okně se bude dobře dařit pažitce, bazalce, petrželi i mátě. Skvělé jsou také naklíčené nebo fermentované potraviny, které můžete připravovat i konzumovat po celý rok. 

 

TIPY na sezónní recepty od Happy Power: Sáhněte do sklepových zásob a připravte si třeba neodolatelně dobrou mandlovou bábovku s jablky, nebo jednoduché cuketové placky plné bílkovin.



Autor článku: Dominika Bartoňová

 

Zdroje:

https://www.betternutrition.com/ask-the-nutritionist/6-benefits-of-eating-seasonally/

https://www.seasonalfoodguide.org/why-eat-seasonally

https://www.mindbodygreen.com/0-4807/10-Reasons-To-Eat-Whats-In-Season.html

https://www.damejidlo.cz/c/blog/kalendar-kuchare-sezonni-potraviny/