Právě nám začíná jahodová sezona, kterou tolik milujeme! V létě ale nikdo nechce trávit hodiny v kuchyni pečením dortu, i přes to, že si chceme dát něco dobrého.
Proto přinášíme recept na zdravý a nepečený jahodovo-limetkový dortík, který je navíc bezlepkový a obsahuje dostatek proteinu.
INGREDIENCE NA KORPUS:
50 g jahodového proteinu
100 g kešu másla s jahodami
100 g kokosové mouky
40 g ovesných vloček
2 PL kokosového oleje
2 PL javorového sirupu
Rostlinné mléko dle potřeby
Špetka soli
INGREDIENCE NA DORT:
750 g jahod
2 limetky
Agarové vločky nebo přášek
Na ozdobení čerstvé jahody nebo lyofilizované ovoce
CO JE TO AGAR?
Agar je rostlinná “želatina” vyrobená z mořských řas. Želírovací schopnosti jsou dokonce vyšší než u želatiny a navíc je bohatým zdrojem jódu, vápníku a železa. Koupíte ho ve zdravé výživě v podobě prášku, vloček nebo plátků.
POSTUP:
Celý postup je jednoduchý a hlavně rychlý. Zabere vám maximálně 30 minut! Z kredence vyndejte nějakého pomocníka na mixování a dejte do něho všechny suroviny na korpus. Protein, oříškové máslo, kokosovou mouku, vločky, olej, sirup a špetku soli. Mixujte dokud nevznikne hmota. Podle potřeby můžete přidat rostlinné mléko, pokud hmota není dostatečně lepivá. Formu použijte ideálně dortovou, kam přesuňte korpus a důkladně (například dnem sklenice) vytvarujte tenký korpus.
Než se vrhnete na jahodovo-citronovu směs, dejte si formu s korpusem do lednice ztuhnout. Očištěné jahody se šťávou z dvou limetek rozmixujte najemno a přelijte do hrnce. Dále postupujte podle návodu vašeho agaru. My na mírném ohni rozehřáli jahodovou směs.
Poté, co začala bublat, přidali agarový prášek a chvilku vařili. Není potřeba již přidávat cukr, jelikož korpus je dostatečně sladký. Přelejte povařenou směs na ztuhlý korpus a nechte ideálně přes noc v lednici.
Poté už můžete podávat s čerstvými jahodami a rostlinnou smetanou, kterou rozhodně doporučuji! Enjoy
Autor: Fínka (@tvojefina)