Co jsou to Omega 3 a proč je potřebujeme?

Co jsou to Omega 3 mastné kyseliny a proč je potřebujeme?

Pamatujete si ještě doby, kdy se vám babička snažila vnutit lžíci rybího oleje? Proč to dělala a proč byste si i vy měli hlídat Omega 3? 

Omega 3

Omega 3 mastné kyseliny patří mezi nepostradatelnou součást výživy člověka. Jsou zásadní složkou buněčných membrán v celém těle. Jsou naprosto klíčové pro rozvoj mozku a zraku, působí protizánětlivě, pomáhají chránit srdce, brání vzniku sraženin, zlepšují prokrvení končetin a orgánů a pomáhají s bolestmi kloubů a regenerací při náročných fyzických výkonech.

Bohužel, naše tělo si je nedokáže vyrobit samo a musíme je tedy přijímat z vnějšku - skrze stravu, nebo za pomocí doplňků. Pro naše tělo jsou nejdůležitější tyto omega-3 mastné kyseliny: kyselina alfa-linolenová (ALA), kyselina eikosapentaenová (EPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA). Klíčové jsou především EPA a DHA, tedy biologicky aktivní formy Omega 3 mastné kyseliny, které naše tělo dokáže využít bez jakékoli další konverze.

Pozor - Omega 3 mastné kyseliny jsou polynenasycené tuky, nikoliv vitamíny avšak jsou pro náš organismus neméně důležité. 

Zdroje Omega 3

První, co vás pravděpodobně napadne jsou ryby a mořské plody. Dnes už naštěstí existuje celá škála možností odkud získávat Omega 3. To, že jediným správným zdrojem této důležité látky jsou ryby a rybí tuk je mýtus. 

Kyselina alfa-linolenová (ALA)  se nachází především v rostlinných olejích - lněných, slunečnicových a sójových nebo semínkách a ořeších. Zdrojem jsou chia semínka, lněná semínka nebo vlašské ořechy. Naše těla dokáží tuto kyselinu převést na kyselinu eikosapentaenovou (EPA) a kyselinu dokosahexaenovou (DHA), ale pouze ve velice malém množství (blízko k nule).

Proto je většina lidí schopna konzumovat dostatek ALA kyseliny, ale mají deficit kyselin EPA i DHA. 

EPA a DHA jsou také jinak nazývány mořské Omega 3 a to proto, že se v nejvíce nacházejí právě v rybách a mořských plodech. Dokonce i ryby získávají DHA a EPA kyseliny pojídáním mikrořas, neboť sami nejsou schopni je produkovat. Mořské řasy a sladkovodní řasy jsou tedy skvělým, ne-li tím nejlepším zdrojem Omega 3 mastných kyselin. 

 

Nedostatek Omega 3

Co se přesně může stát, když vašemu tělu nedodáte dostatek Omega 3 mastných kyselin? Opravdu mnoho. Pro účely tohoto článku jmenujeme jen několik: 

Srdeční problémy
Zánět a bolesti kloubů
Deprese
Problémy se zrakem
Oslabená imunita
Málo energie
Studené ruce a nohy
Časté záněty

Jak vybrat ten správný doplněk stravy? 

Dnes na internetu seženete širokou škálu veganských doplňků Omega 3. Jak si vybrat z ten správný? Doporučujeme vám sledovat: 

Obsah DHA a EPA: doporučenná denní dávka DHA a EPA je 500 mg/den.
Obsah polyfenolů: vědci doporučují konzumovat Omega 3 s polyfenoly. Ty poskytují dostatečnou ochranu krevních lipidů před oxidací a tím napomáhají vstřebatelnosti Omega 3 v buňkách.
Forma Omega-3 mastných kyselin: existují dvě formy - triglyceridová a ethylesterová forma, které se od sebe liší vstřebatelností v organismu. Triglyceridová forma je pro naše tělo přirozená a tím pádem i lépe vstřebatelná.

Za nás je tím úplně nejlepším na trhu Balanční olej od firmy Zinzino, protože nejen, že splňuje všechny výše uvedené parametry, ale zároveň má také jedny z nejvyšších obsahů kyselin DHA a EPA. Navíc obsahuje také antioxidanty a vitamín D3. 

 

Autor článku: Dominika Bartoňová

 

Zdroje:

https://centrummediciny.cz/omega3mastnekyseliny/
https://www.brainpedia.cz/omega-3-nenasycene-mastne-kyseliny
https://zgrp.cz/proc-mit-spravny-pomer-omega-6-omega-3/
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/fats-and-cholesterol/types-of-fat/omega-3-fats/
https://www.hollandandbarrett.com/the-health-hub/vitamins-and-supplements/supplements/omega-3/5-surprising-reasons-need-omega-3/
https://www.eufic.org/en/whats-in-food/article/the-importance-of-omega-3-and-omega-6-fatty-acids
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23869297/