Triple pink nanuk
Na toto krásně růžové letní osvěžení potřebujete jen čtyři základní ingredience: smetanu, kokosové salko, bílou čokoládu a malinový džem + extra ingredienci: mrazem sušený prášek z dračího ovoce, kterým dosáhnete krásné růžové barvy. A samozřejmě, celý nanuk je veganský. Žádná laktóza, jen čisté krémové potěšení a svěží ovoce.
Ingredience:
Zmrzlina:
- 150 g rostlinné smetany na šlehání
- 1 ČL vanilkové pasty (volitelné)
- prášek z pitaye (pink pitaya)
- 100 g kokosového salka (kupované nebo domácí z kokosového mléka)
- malinový nebo jahodový džem
Poleva:
- 100 g rostlinné smetany na šlehání
- prášek z pitaye (pink pitaya)
- 200 g bílé veganské čokolády
- rostlinné mléko podle potřeby na zředění
Postup:
V míse robota smíchejte smetanu a prášek z dračího ovoce. Můžete přidat i trochu vanilky. Smetanu vyšlehejte do tuha a podle potřeby přidejte víc prášku, abyste dosáhli požadované barvy. Přidejte salko a už jen krátce smíchejte, aby smetana zůstala pevná.
Smetanový základ naplňte do poloviny formy na nanuk. Do středu přidejte džem a následně znovu přidejte smetanový základ. Nanuky dejte do mrazáku na minimálně 3-4 hodiny, ideálně přes noc.
Na polevu jemně zahřejte zbytek rostlinné smetany a podle potřeby do něj vmíchejte prášek z pitaye. Následně roztopte veganskou bílou čokoládu nad parou a vmíchejte do ní teplou smetanu. Je důležité, aby všechny ingredience měly přibližně stejnou teplotu. Prášek z pitaye jemně ganache zahustí, takže když ho přidáte víc, ganache může být hustá - v tomto případě stačí přidat trochu teplého rostlinného mléka na zředění.
Nanuky namočte do ganache, nechejte odkapat, položte na papír na pečení a znovu dejte do mrazáku, aby ganache úplně ztuhla.
Autor: Nikoleta Kováč Kešelák @surovadcerka