Špenátový chlebík s kešu smetanou

 

Pečivo se dá udělat i zdravě a nemusí to být nuda! Máme pro vás recept na zdravý chlebík se špenátem a kešu smetanou. Navíc obsahuje i mandlovou mouku, která dodá vláčnost a také se vyznačuje vysokým podílem bílkovin a vlákniny. Co budeme na tuto dobrotu potřebovat?

 

1

INGREDIENCE

  • 70 g kešu oříšků
  • 60 ml vody
  • 1 PL citrónové šťávy
  • 1 ČL lahůdkového droždí
  • Špetka soli

INGREDIENCE NA CHLEBÍK:

  • 120 g kešu smetany
  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 100 g mandlové mouky
  • 100 g čerstvých špenátových listů
  • 250 ml rostlinného mléka
  • 4 PL olivového oleje
  • 1 ČL česnekového prášku
  • 1 ČL kypřícího prášku
  • 1 ČL jedlé sody
  • Špetka soli

2

POSTUP

Začneme namočením kešu ořechů na přibližně jednu hodinu do vlažné vody s čajovou lžičkou soli. Poté kešu scedíme, dáme do mixéru společně s citronovou šťávou, lahůdkovým droždím, vodou a špetkou soli. Rozmixujeme do hladka a necháme odpočinout.

Mezitím si připravíme ingredience na chlebík. Špaldovou mouku, mandlovou mouku, česnekový prášek, kypřící prášek, jedlou sodu a špetku soli. Důkladně promícháme a přidáme tekuté ingredience. Připravenou kešu smetanu, rostlinné mléko a olivový olej. Promícháme a necháme vše spojit. Na závěr přidáme špenát. Nejlepší jsou čerstvé baby listy, které můžete použít v celku. Pokud máte velké, nakrájejte je na menší kousky. Jemně špenát vmícháme a přesuneme do chlebové formy vymazanou rostlinným máslem a vysypanou moukou. Pečeme na 180°C po dobu 40-45 minut. Necháme vychladnout a můžeme podávat samotný nebo s rostlinnou pomazánkou a zeleninou. Skvěle chutná jak teplejší, tak studený. Dobrou chuť!

Autor: Fínka (@tvojefina)

 

Zpět do obchodu