Jelikož je řepa aktuálně v sezóně, proč ji nevyužít i do pečení? Tato nevšední bábovka je přirozeně bezlepková, krásně voňavá po kakau a ještě obohacena o více bílkovin díky čokoládovému proteinu. Co budeme potřebovat?
INGREDIENCE:
200 g pohankové mouky
150 g mandlové mouky
40 g kakaa
3 PL kokosového cukru
1 ČL kypřícího prášku
1 ČL jedlé sody
Špetka soli
80 g čoko drops
230 g pyré z pečené řepy
400 ml rostlinného mléka
4 PL kokosového oleje
1 PL jablečného octa
60 g rýžového sirupu
1 ČL vanilkového aroma
Na polevu mléčná čokoláda
POSTUP:
Jako první si vybereme, jestli řepu koupíme již pečenou nebo si ji budeme péct sami v troubě. Doporučuji v zapékací formě či na plechu v alobalu a pečeme přibližně hodinu. Poté vychlazenou rozmixujeme na hladké pyré.
K pyré z řepy přidáme všechny tekuté ingredience. Rostlinné mléko, kokosový olej, jablečný ocet, rýžový sirup, vanilkové aroma a promícháme.
V druhé misce smícháme všechny suché ingredience. Pohankovou a mandlovou mouku, protein, kakao, cukr, prášek do pečiva, sodu a špetku soli. Důkladně promícháme. Následně spojíme suché a tekuté ingredience. Jako poslední vmícháme čoko drops.
Těsto necháme 5 minut odpočinout a mezitím si vymažeme formu, kterou následně vysypeme pohankovou moukou. Rovnoměrně do ní přesuneme těsto a pečeme na 175°C přibližně 55-65 minut.
Kontrolujeme bábovku špejlí a když se nebude těsto lepit, vyklopíme na talíř a necháme vychladnout.
Jako poslední čokoládová poleva. Rozpustíme množství čoko drops podle chuti a bábovku polijeme. Můžeme ji ještě posypat sekanými ořechy. Ideální je jako sladká snídaně nebo svačina k čaji. Dobrou chuť!
Autor: Fínka (@tvojefina)