Proteinové vegan tiramisu

Kdo by neměl rád tiramisu? Připravila jsem pro vás veganský proteinový recept na zdravou obnovu klasické tiramisu. I když je recept nepečený, hotový do dvaceti minut, doporučuji ho dělat den před, aby přes noc mohl hezky ztuhnout v lednici a jeho chutě se spojily. Jaký je postup?

foto-4_2INGREDIENCE NA 2 VELKÉ PORCE (nebo 4 menší):

Veganské sušenky nebo piškoty

Jednoespresso

80 g kešu

90 g kokosového mléko z plechovky

Šťáva z poloviny citronu

40 g vanilkového proteinu

1 PL kokosového oleje

2 PL javorového sirupu

Rostlinné mléko podle potřeby

Špetka soli

POSTUP:

Začneme namočením kešu ořechů do vlažné vody minimálně na 2 hodiny předem. Pokud pospícháme, namočíme je do horké vody, aspoň na 15 minut. Jako malý vylepšovák přidejte do vody i špetku soli. Vytáhne z ořechů nežádoucí látky a také se lépe uvolní minerály.

Dále budeme potřebovat jedno espresso. Přidáním vody vznikne americano, do kterého
budeme namáčet sušenky.

Pokud máte čas a chuť, sušenky si upečte sami, ale v dnešní době není problém ve zdravé výživě najít jak veganské, bez palmového tuku nebo cukru, tak i bezlepkové. Vyberte si ty, které jsou vám nejblíže a použijte je na tento recept.

Do mixéru přidáme nabobtnalé kešu ořechy, kokosové mléko z plechovky, ale jen horní část, kde je převážně tuk. Dále šťávu z poloviny citronu, špetku soli, kokosový olej, javorový sirup a tři polévkové lžíce z americana, které budeme používat na namáčení sušenek nebo piškotů. Vše rozmixujte do hladka. Jako další krok přidáme vanilkový protein a směs našleháme. Jelikož proteinový prášek krém zahustí, použijte rostlinné mléko podle potřeby, aby se směs hezky šlehala a byla nadýchaná.

Poté už přichází ta nejzábavnější část, kdy jenom střídavě vrstvíte sušenky a krém.
Nezapomeňte pořádně namáčet sušenky do kávy, to je to hlavní! Tiramisu můžete dát do uzavíratelných sklenic, hrnků, ale i plechu a pro více porcí stačí jen navýšit gramáž.

Před podáváním nezapomeňte čerstvě posypat kakaem nebo čokoládou a můžete podávat.
Dobrou chuť!

Autor: Fínka (@tvojefina)