Proteinové vegan tiramisu

Kdo by neměl rád tiramisu? Připravila jsem pro vás veganský proteinový recept na zdravou
obnovu klasické tiramisu. I když je recept nepečený, hotový do dvaceti minut, doporučuji ho
dělat den před, aby přes noc mohl hezky ztuhnout v lednici a jeho chutě se spojily. Jaký je
postup?

foto-4_2
SUROVINY NA 2 VELKÉ PORCE (nebo 4 menší):
Veganské sušenky nebo piškoty
Jedno Americano nebo Espresso
Kešu 80 g
Kokosové mléko z plechovky 90g
Šťava z poloviny citronu
Špetka soli
1 PL kokosového oleje
2 PL javorového sirupu
3 PL americana
Rostlinné mléko podle potřeby
Vanilkový protein 40g

POSTUP:
Začneme namočením kešu ořechů do vlažné vody minimálně na 2 hodiny předem. Pokud
pospícháte, namočte je do horké vody, aspoň na 15 minut. Jako malý vylepšovák přidejte do
vody i špetku soli. Vytáhne z ořechů nežádoucí látky a také se lépe uvolní minerály.
Dále budeme potřebovat jedno espresso. Přidáním vody vznikne americano, do kterého
budeme namáčet sušenky. Pokud máte čas a chuť, sušenky si upečte sami, ale v dnešní
době není problém ve zdravé výživě najít jak veganské, bez palmového tuku nebo cukru, tak
i bezlepkové. Vyberte si ty, které jsou vám nejblíže a použijte je na tento recept.
Do mixéru přidáme nabobtnalé kešu ořechy, kokosové mléko z plechovky, ale jen horní část,
kde je převážně tuk. Dále šťávu z poloviny citronu, špetku soli, kokosový olej, javorový sirup
a tři polévkové lžíce z americana, které budeme používat na namáčení sušenek nebo
piškotů. Vše rozmixujte do hladka. Jako další krok přidáme vanilkový protein a směs
našleháme. Jelikož proteinový prášek krém zahustí, použijte rostlinné mléko podle potřeby,
aby se směs hezky šlehala a byla nadýchaná.
Po té už přichází ta nejzábavnější část, kdy jenom střídavě vrstvíte sušenky a krém.
Nezapomeňte pořádně namáčet sušenky do kávy, to je to hlavní! Tiramisu můžete dát do
uzavíratelných sklenic, hrnků, ale i plechu a pro více porcí stačí jen navýšit gramáž.
Před podáváním nezapomeňte čerstvě posypat kakaem nebo čokoládou a můžete podávat.
Dobrou chuť!

Autor: Fínka (@Tvojefina)