Dýňové proteinové koláčky

Máme tady podzim a sezónu dýní! Stravovat se podle ročního období je velké plus v mnoha ohledech. Dýně jsou teď dostupné od českých farmářů, v Bio kvalitě, čerstvé a je jich nespočet druhů. Všem známou klasiku hokaido použijeme do zdravých koláčků s proteinem a čokoládou! Co budeme potřebovat?

 

INGREDIENCE NA KOLÁČKY: foto-1-3

250 g špaldové mouky 

50 g lískooříškové mouk

60 g vanilkového proteinu

70 g kokosového cukru 

2 ČL kypřícího prášku 

½ ČL muškátového oříšku 

½ ČL muškátového květu 

½ ČL mletého zázvoru 

1 ČL skořice 

Špetka soli 

200 g dýňového pyré 

200 ml rostlinného mléka 

1 PL jablečného octa 

1 PL javorového sirupu 

2 PL rostlinného oleje

 

INGREDIENCE NA POLEVU:

Bílá čokoláda drops 

Mléčná čokoláda drops 

Plátky mandlí nebo jiné ořechy dle chuti 

 

POSTUP:

Ideální je, jako první den předem udělat domácí dýňové pyré. Jednu menší hokaido dýni očistíme a nakrájíme na plátky. Rozprostřené na plechu dáme péct na 160°C po dobu 40 minut na horko-vzduch. Necháme pořádně vychladnout, dýni poté oloupeme a rozmixujeme. Můžeme přidat i špetku soli a pyré je hotové.

V jedné misce odvážíme sypké ingredience. Špaldová mouka, ořechová mouka, protein, kokosový cukr, kypřící prášek, špetka soli a všechno zmiňované koření.

Vše důkladně promícháme metličkou. 

Druhá miska je na tekuté ingredience. Dýňové pyré, rostlinné mléko, jablečný ocet, javorový sirup a olej. Do sypké směsi přidáme rozmíchanou tekutou směs a jemně zamícháme vařečkou. Těsto je nutné zpracovat důkladně rukama na kuchyňské desce. Válečkem vyválíme těsto to výše asi pět milimetrů a vykrájíme kolečka. 

Dýňové těsto vystačí asi na tři plechy, pokud skládáme koláčky do třech řad. Pečeme 10 minut na 175°C. Po chvilce co koláčky vychladnou, můžeme si připravit polevu z bílých nebo mléčných chocodrops. Stačí jen libovolné množství v misce dát na 15 vteřin do mikrovlnky a následně rozmíchat lžičkou. Vznikne nám čokoládová poleva, do které koláčky namáčíme. Na ozdobení přidáme plátky mandlí. Koláčky jsou vláčné a čerstvé vydrží tři dny. Ať vám chutná!