Originální zdravý dezert, který opravdu překvapí! Batát neboli sladká brambora, je v posledních letech víc a víc oblíbenější, proto i my přinášíme tento nevšední, ale přitom jednoduchý recept, který je přirozeně bezlepkový a bez přidaného cukru. Pojďme na to!
INGREDIENCE:
1 střední batát najemno nastrouhaný (300 g)
200 g datlí
80 g pohankové mouky
100 ml rýžového mléka
100 g pekanových ořechů
50 g rozinek
2 ČL kypřícího prášku
2 ČL skořice
½ ČL muškátového květu
Špetka soli
Na polevu mléčné čoko drops
POSTUP:
Jako první si zvlášť odvážíme 200 g datlí, 100 g pekanových ořechů a 50 g rozinek. Zalité vodou necháme nejméně 20 minut namočené a poté ještě pořádně propláchneme.
Mezitím si oloupeme a nastrouháme jeden střední batát. Budeme potřebovat 300 g.
Změklé datle rozmixujeme nadrobno. Textura by měla být podobná datlové pastě, ale nemusí být dokonale hladká. Následně přidáme k batátům do větší mísy.
Dále přidáme zbytek ingrediencí. Mandlová a pohanková mouka, kypřící prášek, koření, sůl, rostlinné mléko, rozinky. Jako poslední pekanové ořechy, které si před přidáním k ostatním ingrediencím nakrájíme na menší kousky. Na závěr vše důkladně promícháme a přesuneme na plech. Nelekejte se, že konzistence těsta není tekutá, je to tak v pořádku a žádnou tekutinu nepřilévejte!
Těsto je pro menší koláčovou formu (20x30 cm), takže pokud chcete plech větší, jen stačí ingredience zdvojnásobit. Vysoké by mělo být kolem 2 cm a rovnoměrně rozprostřené. Pečeme 35 minut na 180°C.
Po vychladnutí ještě nezapomeňme na polevu, která dodává řezům tu správnou chuť nejen pro všechny milovníky čokolády! Rozpusťte si ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě 80 g čokolády s čajovou lžičkou kokosového oleje a rovnoměrně polejte. Na ozdobu můžete ještě posypat kousky najemno nakrájených pekanových ořechů.
Před podáváním nezapomeňte na horké kakao, kávu nebo čaj, ať vás nemine pravá podzimní atmosféra. Dobrou chuť!
Autor: Fínka (@tvojefina)