Batátové řezy

 

Originální zdravý dezert, který opravdu překvapí! Batát neboli sladká brambora, je v posledních letech víc a víc oblíbenější, proto i my přinášíme tento nevšední, ale přitom jednoduchý recept, který je přirozeně bezlepkový a bez přidaného cukru. Pojďme na to!

 

1

INGREDIENCE

  • 1 střední batát najemno nastrouhaný (300 g)
  • 200 g datlí
  • 200 g mandlové mouky
  • 80 g pohankové mouky
  • 100 ml rýžového mléka
  • 100 g pekanových ořechů
  • 50 g rozinek
  • 2 ČL kypřícího prášku
  • 2 ČL skořice
  • ½ ČL muškátového květu
  • Špetka soli
  • Na polevu mléčné čoko drops

2

POSTUP

Jako první si zvlášť odvážíme 200 g datlí, 100 g pekanových ořechů a 50 g rozinek. Zalité vodou necháme nejméně 20 minut namočené a poté ještě pořádně propláchneme. Mezitím si oloupeme a nastrouháme jeden střední batát. Budeme potřebovat 300 g.

Změklé datle rozmixujeme nadrobno. Textura by měla být podobná datlové pastě, ale nemusí být dokonale hladká. Následně přidáme k batátům do větší mísy. Dále přidáme zbytek ingrediencí. Mandlová a pohanková mouka, kypřící prášek, koření, sůl, rostlinné mléko, rozinky. Jako poslední pekanové ořechy, které si před přidáním k ostatním ingrediencím nakrájíme na menší kousky. Na závěr vše důkladně promícháme a přesuneme na plech. Nelekejte se, že konzistence těsta není tekutá, je to tak v pořádku a žádnou tekutinu nepřilévejte!

Těsto je pro menší koláčovou formu (20x30 cm), takže pokud chcete plech větší, jen stačí ingredience zdvojnásobit. Vysoké by mělo být kolem 2 cm a rovnoměrně rozprostřené. Pečeme 35 minut na 180°C. Po vychladnutí ještě nezapomeňme na polevu, která dodává řezům tu správnou chuť nejen pro všechny milovníky čokolády! Rozpusťte si ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě 80 g čokolády s čajovou lžičkou kokosového oleje a rovnoměrně polejte. Na ozdobu můžete ještě posypat kousky najemno nakrájených pekanových ořechů. Před podáváním nezapomeňte na horké kakao, kávu nebo čaj, ať vás nemine pravá podzimní atmosféra. Dobrou chuť!

Autor: Fínka (@tvojefina)