Velký vánoční průvodce: Jak na udržitelné Vánoce

Možná už nad tím nějakou dobu přemýšlíte a možná jste veganský vánoční veterán. My už veganské udržitelné Vánoce slavíme nějaký ten pátek, ale každý rok se snažíme to ještě zlepšovat. Proto jsme si řekli, že je na čase s vámi naše tipy a triky sdílet.

Budeme se bavit o tom, jak balit dárky co nejekologičtěji, jak připravit veganskou hostinu, jak upéct veganské cukroví, které bude chutnat všem a jaký vánoční stromeček si vybrat.

Veganské cukroví

Cukroví byla snad první věc, kterou jsme u nás doma změnili. Upéct veganské cukroví je totiž poměrně jednoduché a většina cukroví, které pekly už naše babičky se dá snadno pozměnit tak, aby chutnalo všem. Stačí zaměnit pár ingrediencí a budete mít vyhráno. Navíc začnete o surovinách více přemýšlet a třeba své recepty malinko upravíte na lehčí a zdravější varianty.

Kravské mléko vyměňte za rostlinnou alternativu. My nejčastěji používáme mandlové nebo kokosové mléko, ale skvělé je i ovesné. Věnujte pozornost tomu, zda je rostlinné mléko, které kupujete slazené.

Máslo lehce nahradíte rostlinným margarínem nebo olejem. Kokosový olej je na pečení naprosto skvělý. Pokud preferujete margarín, v supermarketech dnes běžně koupíte rostlinnou Heru, Stellu nebo Alsan.

Vejce někde nemusejí být vůbec, protože jich vlastně ani není třeba. Pokud jsou ale do receptu naprosto nezbytné, vyzkoušejte namočené lněné semínko. Bílkový krém zase skvěle nahradí tekutina z konzervované cizrny, tzv. Aquafaba.

Med je také snadný. Místo včelího medu můžete koupit med luční, případně použít agávový nebo datlový sirup.

Čokoláda. Pozor, ne všechny hořké čokolády jsou veganské. Naštěstí žijeme v 21. století a téměř každý supermarket má dostupné veganské varianty čokolád. Prodávají se i dokonce v drogeriích DM, nebo Rossman. I u nás koupíte skvělou bílou veganskou čokoládu, která je skvělá na pečení. 

Pokud hledáte inspiraci na letošní pečení, doporučujeme třeba naše pomerančová srdíčka s bílou čokoládou, modré kokosky, karamelové pralinky se solí, Fererro košíčky nebo vanilkové rohlíčky.

 

Veganská Štědrovečerní večeře

Je zajímavé, jak v dnešní době spousta lidí tvrdohlavě lpí na své tradiční Štědrovečerní večeři, ačkoli to, jak vypadá naše vánoční hostina dnes, je na míle daleko od toho, jak vypadala za dob našich prababiček. Pokud máte Štědrý večer neodmyslitelně spojen s kaprem a bramborovým salátem, nemusíte zoufat. I to se dá s trochou úprav připravit vegansky.

Bramborový salát
Jednoduše vyměňte majonézu za veganskou variantu či rostlinný jogurt a vynechejte vejce či uzeninu (v některých regionech).

Ryba
Dnes už můžete koupit různé varianty veganských “ryb” v každém lepším supermarketu - doporučujeme například Globus. Výbornou náhražku prodávají také v řetězci restaurací  Forky's.
Pokud byste raději servírovali zdravější variantu, doporučujeme vám tofu rybu. Recept najdete například tady. Jedná se o tofu obalené v mořské řase, smažené v těstíčku nebo rostlinném trojobalu.

Polévka
Spousta vánočních polévek je přirozeně veganských, protože naši předkové běžně drželi půst celý den až do večeře. V některých regionech se dokonce maso na Štědrý den nejedlo vůbec. Zkuste tak vyměnit rybí polévku, nebo kyselici s klobáskou za hrachovou nebo čočkovou.

Balení dárků

Věděli jste, že většina balících papírů je nerecyklovatelná? Pokud tedy třídíte odpad a po vánocích vše s dobrým pocitem odnesete do modré popelnice, neradi vám to kazíme, ale je to špatně. Křídový papír ani voskovaný papír není možné recyklovat a patří tak do směsného odpadu.
Některé balící papíry sice je možné recyklovat, ale z barev se při recyklaci vytvoří tzv. kontaminovaný kal, který obsahuje spoustu chemikálií. Většina výrobců totiž stále nepoužívá certifikované barvy šetrné k životnímu prostředí.  Navíc je výroba papíru nesmírně energeticky náročná. Pokud si navíc koupíte balící papír vyrobený ze zahraničí, připočtěte k tomu všemu také uhlíkovou stopu.
Pokud se papíru nehodláte vzdát, doporučujeme nakupovat papíry s certifikátem FSC vyrobené ze dřeva z šetrně obhospodařovaných lesů. Nejlépe také s co nejmenším množstvím barev a ideálně vyrobené v České Republice.

Rozhodně dárky nelepte běžnou lepící páskou! Ta udělá z jakéhokoliv ekologického papíru papír nerecyklovatelný. Zvolte raději papírovou s lepidlem z kaučuku.

Lépe na tom nejsou ani dárkové tašky. Plastové jsou z ropy a jejich recyklace je komplikovaná. Papírové dárkové tašky jsou sice o něco lepší, ale zároveň se na jejich produkci spotřebuje mnohem více vody a vyprodukuje mnohem více skleníkových plynů.

 

Jak tedy zabalit vánoční dárky?

Kreativitě a fantazii se meze nekladou. Pro inspiraci: 

  1. Recyklujte starý papír. Pokud už jste v minulosti balící papír koupili, využijte ho znovu. Vím, že jsme se vždy smáli babičkám, když balící papír o Vánocích skládaly a nechtěly ho vyhodit, ale vlastně měly pravdu. 
  2. Recyklujte knihy, noviny a komixy. Máte doma staré knihy, které už nechtějí ani v knihovně, potrhané komixy nebo hromady starých novin? Použijte je k originálnímu balení vašich vánočních dárků. Případně si udělejte výlet do antikvariátu, kde tyto materiály pořídíte za hubičku.
  3. Použijte ekologický papír. Jestli je u vás balící papír tradicí, zvolte alespoň ekologičtější variantu. Pamatujete si ten hnědý balíkový papír, který se dodnes využívá na poště? Ten je naprosto ideální. A protože je bez potisku, můžete s ním kouzlit podle svého vkusu.
  4. Vyrobte ekologické pytlíky. Zabere to trochu více času, ale stojí to za to. Pokud si pamatujete alespoň základy šití, můžete si doma ušít své vlastní dárkové pytlíky. Navíc tak darujete dva dárky v jednom, protože takový látkový pytlík se skvěle hodí na bezobalové nakupování.
  5. Inspirujte se Japonskem. Znáte metodu Furošiki? Na dálném východě se od pradávna balí dárky do látky. Pomocí vázacích technik tak můžete vaše dárky zabalit třeba do utěrky, šály, nebo trička.
  6. Nebalte dárky vůbec. Někteří si na tradice zas až tak moc nepotrpí. Pro ně je nejjednodušším a nejekologičtějším řešením dárky nebalit vůbec a třeba na ně jen připevnit nějakou orginiální jmenovku.

 

Vánoční strom

Jak je to vlastně s tím stromečkem? Živý vám vydrží pár týdnů, umělý několik let. Ale jaký mají dopad na přírodu?

Umělý stromeček vs. živý

Umělý strom k nám nejčastěji cestuje až z Číny a je vyroben z PVC. Materiály na jeho výrobu obsahují těžké kovy a výroba takového stromečku spotřebuje obrovské množství kyslíku. O recyklaci už ani nemluvíme. 

Živý strom je na tom sice lépe, ale ani tak není úplně nejlepším řešením uříznout zdravý, živý strom pro několikadenní potěšení. Kažopádně živý strom je obnovitelný přírodní zdroj, který během svého života vyprodukuje mnoho kyslíku. Hodně také záleží na původu stromu.

Nejlepším řešením je podle nás strom v květináči. Ten při troše štěstí a pár dnech aklimatizace můžete po Vánocích zase přesunout ven. Dnes si takový stromek dokonce můžete i půjčit v půjčovně. 

Ideální ozdoby jsou potom ty z přírodních materiálů. Naše oblíbené jsou dekorace ze dřeva, slaměné ozdoby, šišky nebo sušené ovoce. 

Zpět do obchodu