Citrónový chlebíček s mákem a proteinem

Jednoduchý recept, který rozhodně osloví vaše chuťové pohárky! Tenhle citronový chlebíček s mákem a rostlinným proteinem je vážně brnkačka a vsadím se, že převážnou většinu ingrediencí budete mít doma. Kromě toho, že je nadýcháný a obohacený o bílkoviny, díky máku má i skvělý obsah vápníku. Mák, ho totiž obsahuje až dvanáctkrát více než kravské mléko a tenhle dezert, vás rozhodně naladí na teplejší počasí. Co vše si připravit?

 

foto-2_1

INGREDIENCE NA CHLEBÍČEK: 

1 bio citron

350 ml sojového mléka 

1 PL jablečného octa

70 g kokosového jogurtu

60 ml řepkového oleje

1 ČL vanilkového extraktu

250 g špaldové mouky

90 g mandlové mouky 

100 g třtinového cukru

60 g vanilkového proteinu 

50g nemletého máku 

2 ČL kypřícího prášku

1 ČL jedlé sody

Špetka soli

 

INGREDIENCE NA POLEVU:

40 g drops bílá čokoláda 

1 ČL kokosového oleje

1 PL citronové šťávy

 

POSTUP:

Budeme potřebovat kůru a šťávu z jednoho citronu, proto dbejme na to, aby byl bio. Jako první nastrouháme citronovou kůru do misky, odložíme stranou a vymačkáme si šťávu. 

Do velké mísy dáme dvě polévkové lžíce citronové šťávy, což je přibližně jeden citron a přidáme všechny tekuté ingredience. Sojové mléko, jablečný ocet, kokosový jogurt, řekový olej, vanilkový extrakt. Vše důkladně promícháme metličkou a přidáme citronovou kůru. 

Necháme 5 minut odpočinout a začneme postupně přidávat sypké ingredience. Špaldovou a mandlovou mouku, třtinový cukr, veganský vanilkový protein, mák, kypřící prášek, jedlou sodu a špetku soli. Vše důkladně promícháme vařečkou nebo stěrkou.

Obdélníkovou formu na chleba si vymažeme olejem, vysypeme moukou a poté těsto přelijeme. Pečeme 40-45 minut na 180°C. 

Po vytažení necháme důkladně vychladnout. Před podáváním si nezapomeneme připravit polevu. V mikrovlnné troubě rozpustíme na 20 vteřin bílé čoko drops s jednou čajovou lžičkou kokosového oleje. Poté zamícháme a přidáme citronovou šťávu. 

Polejeme celý chlebíček a podle chuti i samotné porce před podáváním. Doplníme plátkem čerstvého citronu nebo ovocem. Dobrou chuť! 

Autor: Fínka (@tvojefina)