Jednoduchý recept, který rozhodně osloví vaše chuťové pohárky! Tenhle citronový chlebíček s mákem a rostlinným proteinem je vážně brnkačka a vsadím se, že převážnou většinu ingrediencí budete mít doma. Kromě toho, že je nadýcháný a obohacený o bílkoviny, díky máku má i skvělý obsah vápníku. Mák, ho totiž obsahuje až dvanáctkrát více než kravské mléko a tenhle dezert, vás rozhodně naladí na teplejší počasí. Co vše si připravit?
INGREDIENCE NA CHLEBÍČEK:
1 bio citron
350 ml sojového mléka
1 PL jablečného octa
70 g kokosového jogurtu
60 ml řepkového oleje
1 ČL vanilkového extraktu
250 g špaldové mouky
90 g mandlové mouky
100 g třtinového cukru
60 g vanilkového proteinu
50g nemletého máku
2 ČL kypřícího prášku
1 ČL jedlé sody
Špetka soli
INGREDIENCE NA POLEVU:
40 g drops bílá čokoláda
1 ČL kokosového oleje
1 PL citronové šťávy
POSTUP:
Budeme potřebovat kůru a šťávu z jednoho citronu, proto dbejme na to, aby byl bio. Jako první nastrouháme citronovou kůru do misky, odložíme stranou a vymačkáme si šťávu.
Do velké mísy dáme dvě polévkové lžíce citronové šťávy, což je přibližně jeden citron a přidáme všechny tekuté ingredience. Sojové mléko, jablečný ocet, kokosový jogurt, řekový olej, vanilkový extrakt. Vše důkladně promícháme metličkou a přidáme citronovou kůru.
Necháme 5 minut odpočinout a začneme postupně přidávat sypké ingredience. Špaldovou a mandlovou mouku, třtinový cukr, veganský vanilkový protein, mák, kypřící prášek, jedlou sodu a špetku soli. Vše důkladně promícháme vařečkou nebo stěrkou.
Obdélníkovou formu na chleba si vymažeme olejem, vysypeme moukou a poté těsto přelijeme. Pečeme 40-45 minut na 180°C.
Po vytažení necháme důkladně vychladnout. Před podáváním si nezapomeneme připravit polevu. V mikrovlnné troubě rozpustíme na 20 vteřin bílé čoko drops s jednou čajovou lžičkou kokosového oleje. Poté zamícháme a přidáme citronovou šťávu.
Polejeme celý chlebíček a podle chuti i samotné porce před podáváním. Doplníme plátkem čerstvého citronu nebo ovocem. Dobrou chuť!