Pitaya cake

Jaká barva je více typická pro jaro než růžová? Tento lahodný a především zdravý dort je růžový díky prášku z dračího ovoce, kterému se říká PITAYA. Je bohatý na vitamíny, antioxidanty a minerální látky. Výrazná barva rozjasní jakýkoli dezert, když ho použijeme jako přírodní barvivo.

INGREDIENCE NA KORPUS: 

150 g pohankové mouky 

70 g kokosové mouky

1 ČL kypřícího prášku 

1 ČL jedlé sody 

1 PL pitaya prášku

50 g kokosového cukru 

Špetka soli

1 lněné „vajíčko“ (1 PL mletého lněného semínka + 1 PL vody) 

4 PL kokosového mléka z plechovky 

60 ml agávového sirupu 

1 PL jablečného octa

150 ml rostlinného mléka

INGREDIENCE NA KRÉM:

100 g kešu

1 plechovka kokosového mléka (bez 4 PL na korpus)

3 PL javorového sirupu

1 PL pitaya prášku

1 ČL agarového prášku 

malinový džem a ovoce na ozdobení

POSTUP:

Ve velké míse smícháme všechny sypké ingredience. Pohankovou mouku, kokosovou mouku, kypřící prášek, jedlou sodu, pitaya prášek, kokosový cukr a špetku soli. Než přidáme tekuté ingredience uděláme si lněné “vajíčko” tak, že smícháme 1:1 vodu a mleté lněné semínko v malé misce. Počkáme přibližně pět minut, než se udělá kašička, kterou přidáme společně s kokosovým mlékem, agávovým sirupem, jablečným octem a rostlinným mlékem do velké mísy.

Do kulaté formy (25 cm) dáme pečící papír a přendáme těsto na korpus. Uhladíme do stejné výšky 2 cm a dáme péct do předehřáté trouby na 180°C přibližně 20 minut. Po vytažení necháme dostatečně vychladnout, alespoň hodinu.

Mezitím necháme ve vodě se špetkou soli namočit kešu ořechy a to minimálně na hodinu, aby změkli. Spolu se zbytkem kokosového mléka z plechovky, sirupem, pitaya růžovým a agarovým práškem rozmixujeme na jemný krém. Ten nalijeme na dostatečně vyhlazený korpus, který ještě potřeme dostatečným množstvím malinového džemu.

Před podáváním necháme vychladit minimálně na 3 hodiny v lednici, ale ideální je přes noc, aby se chutě spojily. Bude to stát za to, když vydržíte do druhého dne! Nezapomeňte na čerstvé ovoce na ozdobení podle vašich preferencí a přeji dobrou chuť! 

Autor: Fínka (@tvojefina

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení