Banana bread

Zdravý a jednoduchý recept, který se hodí právě tehdy, pokud doma máte pár zralých nebo i přezrálých banánů, které byste jinak vyhodili. Čím sladší budou, tím méně můžete použít cukru. Lískooříšková mouka se postará o řadu vitamínů, minerálních látek a cizrnový protein zase zajistí kompletní spektrum esenciálních aminokyselin. Ideální jako snídaně nebo svačina na letní cesty.

Co si na banánový chleba připravit?foto-3_4

INGREDIENCE: 

4 zralé banány (3 do těsta, 1 navrch) 

100 ml slunečnicového oleje 

200 ml mandlového mléka 

1 ČL vanilkového extraktu 

200 g hladké špaldové mouky 

100 g lískooříškové mouky

60 g cizrnového proteinu

100 g kokosového cukru 

2 ČL mleté skořice 

2 ČL kypřícího prášku

1 ČL jedlé sody

Špetka soli 

50 g mléčných čoko drops

POSTUP:

Do jedné mísy oloupeme a vidličkou rozmačkáme 3 banány. Pokud nechceme ručně, použijeme mixér a banány rozmixujeme na kaši. Poté přidáme všechny tekuté ingredience. Olej, rostlinné mléko a vanilkový extrakt. Vše důkladně metličkou promícháme, aby vznikla hustá směs nebo případně opět použijeme mixér.

V další míse si odvážíme a smícháme všechny sypké ingredience. Špaldovou mouku, lískooříškovou mouku, cizrnový protein, kokosový cukr, mletou skořici, kypřící prášek, jedlou sodu a špetku soli. Jako poslední vmícháme čokoládové drops. 

Těsto přesuneme do formy na chleba, která je vymazaná olejem a vysypaná moukou. Než dáme do trouby, rozkrojíme podélně jeden oloupaný banán, který jemně položíme do středu formy, aby se hezky upekl dozlatova navrchu chlebíku. Pečeme 45 minut na 180°C. 

Po vytažení z trouby propícháme špejlí a necháme důkladně vychladnout.

Před podáváním nezapomeneme na kakao, kávu nebo čaj a doladíme oříškovým máslem, čokoládou a banánem nebo jiným ovocem. Dobrou chuť!

Autor: Fínka (@tvojefina