Vláčný a jemný dezert bez lepku s čistě rostlinným složením. Jeho výhoda je jeho jednoduchá příprava, avšak famózní výsledek.
Namažte ho oříškovým máslem, ozdobte plátky banánu a posypte čerstvou granolou a máte úžasnou veganskou snídani.
INGREDIENCE:
• Půlka rozmačkaného banánu
• ¼ hrnku rozmixovaného jablka, nebo přesnídávky
• ¼ hrnku javorového sirupu
• 1/3 hrnku kokosového cukru
• 1 ½ lžičky sody do pečení
• 1 lžička prášku do pečení
• ¼ lžičky soli
• ½ hrnku kakaa
• ¼ hrnku kokosového oleje
• ½ hrnku mandlového mléka
• 1 hrnek nastrouhané cukety
• ¾ hrnku bezlepkové mouky – použila jsem mix čirokové, rýžové a pohankové od Probio
• 1/3 hrnku bezlepkových vloček – např. rýžových
• 1/3 hrnku kokosové mouky
• 1/3 hrnku veganské čokolády
POSTUP:
Rozehřejte troubu na 190 stupňů a vyložte obdélníkovou formu pečícím papírem.
Ve větší míse smíchejte rozmačkaný banán, jablečné pyré, javorový sirup, kokosový cukr, sodu, prášek do pečení, sůl, kakao a promíchejte.
Přidejte rozpuštěný kokosový olej a mandlové mléko a promíchejte. Přidejte najemno nastrouhanou cuketu, ze které vymačkejte přebytečnou šťávu a zamíchejte.
Přidejte mouku, pomleté vločky, kokosovou mouku a promíchejte. Pokud by byla směs moc hutná, tak přidejte mandlové mléko.
Nakonec do těsta jemně zamíchejte čokoládové pecičky a těsto nalijte do předpřipravené formy. Vršek chlebíčku uhlaďte stěrkou a posypte zbytkem čokolády.
Pečte 50-60 minut, dokud špejle z těsta nevyjde suchá bez kousků těsta.
Po upečení nejprve nechte asi 10 minut vychladnout ve formě a poté opatrně chlebíček přesuňte z formy. Nejlépe se bude krájet úplně vychladlý.
Skvěle chutná pomazanýoříškovým máslem, s čerstvým ovocem a křupavou granolou.
Autor: Lenka (@cernajaknoc_)