Střevo je náš druhý mozek

Už jste slyšeli větu, že střevo je náš druhý mozek? Hned se podíváme na to, proč tomu tak je.

Střevní mikrobiom = jsou mikroorganismy žijící v našem střevě. Jsou životně důležité pro každého z nás, mohou nám prospívat, ale i škodit.

Ovlivňuje naše fyzické i psychické zdraví, rozhoduje o tom, jak budeme vstřebávat živiny z jídla, pomáhá nám jídlo trávit, ovlivňuje to, zda náš imunitní systém spustí adekvátní reakci proti nepříteli a nebo tu neadekvátní - proti vlastnímu tělu (autoimunitní onemocnění).

Jedna složka střevní mikroflóry dokáže vytvářet látky podobné antibiotikům, antivirotikům, ale jiná složka zase naopak produkuje toxiny. Může narušit naši střevní stěnu a způsobit její propustnost, tudíž se do našeho těla začnou dostávat látky, které tam nemají co dělat.

Střevní mikrobiom je také v nepřetržitém spojení s mozkem a ovlivňuje nejen naši psychiku.

Naši “hodní” kamarádi z řad mikroorganismů by měli v optimálním případě ty “zlé” držet na uzdě, jenže pokud se k nim vlivem stravy, stresu, nadužíváním antibiotik, antikoncepce a podobně chováme nehezky, vznikne nerovnováha. Tato rovnice přestane fungovat a začnou se dít nepříjemné věci.

Naše střevo si opravdu zaslouží tu nejlepší péči a pozornost. Pokud nebude v pořádku, nebudeme v pořádku ani my. A opravdu mu nestačí 80% kvalitních živin a 20% nesmyslů.

Střevo je největším producentem hormonů a továrnou serotoninu.
Podpořit střevní mikrobiom můžeme zejména stravou, kvalitním spánkem, omezení stresu a zdravým životním stylem.

Je vhodné konzumovat pravidelně (denně) probiotika, jak ve formě stravy (fermentované a kvašené potraviny) tak ve formě doplňků.

Tak co, nestojí to za to se o něj dobře starat? 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení