Cuketový chlebíček

Vláčný a jemný dezert bez lepku s čistě rostlinným složením. Jeho výhoda je jeho jednoduchá příprava, avšak famózní výsledek.

Namažte ho oříškovým máslem, ozdobte plátky banánu a posypte čerstvou granolou a máte úžasnou veganskou snídani. 

INGREDIENCE: IMG_7826

 Půlka rozmačkaného banánu

 ¼ hrnku rozmixovaného jablka, nebo přesnídávky

 ¼ hrnku javorového sirupu

 1/3 hrnku kokosového cukru

 1 ½ lžičky sody do pečení

 1 lžička prášku do pečení

 ¼ lžičky soli

 ½ hrnku kakaa

 ¼ hrnku kokosového oleje

 ½ hrnku mandlového mléka

 1 hrnek nastrouhané cukety

 ¾ hrnku bezlepkové mouky – použila jsem mix čirokové, rýžové a pohankové od Probio

 1/3 hrnku bezlepkových vloček – např. rýžových

 1/3 hrnku kokosové mouky

 1/3 hrnku veganské čokolády 

POSTUP:

Rozehřejte troubu na 190 stupňů a vyložte obdélníkovou formu pečícím papírem.

Ve větší míse smíchejte rozmačkaný banán, jablečné pyré, javorový sirup, kokosový cukr, sodu, prášek do pečení, sůl, kakao a promíchejte.

Přidejte rozpuštěný kokosový olej a mandlové mléko a promíchejte. Přidejte najemno nastrouhanou cuketu, ze které vymačkejte přebytečnou šťávu a zamíchejte.

Přidejte mouku, pomleté vločky, kokosovou mouku a promíchejte. Pokud by byla směs moc hutná, tak přidejte mandlové mléko.

Nakonec do těsta jemně zamíchejte čokoládové pecičky a těsto nalijte do předpřipravené formy. Vršek chlebíčku uhlaďte stěrkou a posypte zbytkem čokolády.

Pečte 50-60 minut, dokud špejle z těsta nevyjde suchá bez kousků těsta.

Po upečení nejprve nechte asi 10 minut vychladnout ve formě a poté opatrně chlebíček přesuňte z formy. Nejlépe se bude krájet úplně vychladlý.

Skvěle chutná pomazanýoříškovým máslem, s čerstvým ovocem a křupavou granolou.

Autor: Lenka (@cernajaknoc_)