Cuketový chlebíček

Vláčný a jemný dezert bez lepku s čistě rostlinným složením. Jeho výhoda je jeho jednoduchá příprava, avšak famózní výsledek. Namažte ho oříškovým máslem, ozdobte plátky banánu a posypte čerstvou granolou a máte úžasnou veganskou snídani. 

 

Ingredience: IMG_7826

  • Půlka rozmačkaného banánu
  • ¼ hrnku rozmixovaného jablka, nebo přesnídávky
  • ¼ hrnku javorového sirupu
  • 1/3 hrnku kokosového cukru
  • 1 ½ lžičky sody do pečení
  • 1 lžička prášku do pečení
  • ¼ lžičky soli
  • ½ hrnku kakaa
  • ¼ hrnku kokosového oleje
  • ½ hrnku mandlového mléka
  • 1 hrnek nastrouhané cukety 
  • ¾ hrnku bezlepkové mouky – použila jsem mix čirokové, rýžové a pohankové od Probio
  • 1/3 hrnku bezlepkových vloček – např. rýžových
  • 1/3 hrnku kokosové mouky
  • 1/3 hrnku veganské čokolády 

 

Postup: 

  1. Rozehřejte troubu na 190 stupňů a vyložte obdélníkovou formu pečícím papírem. 
  2. Ve větší míse smíchejte rozmačkaný banán, jablečné pyré, javorový sirup, kokosový cukr, sodu, prášek do pečení, sůl, kakao a promíchejte. 
  3. Přidejte rozpuštěný kokosový olej a mandlové mléko a promíchejte. Přidejte najemno nastrouhanou cuketu, ze které vymačkejte přebytečnou šťávu a zamíchejte. 
  4. Přidejte mouku, pomleté vločky, kokosovou mouku a promíchejte. Pokud by byla směs moc hutná, tak přidejte mandlové mléko. 
  5. Nakonec do těsta jemně zamíchejte čokoládové pecičky a těsto nalijte do předpřipravené formy. Vršek chlebíčku uhlaďte stěrkou a posypte zbytkem čokolády. 
  6. Pečte 50-60 minut, dokud špejle z těsta nevyjde suchá bez kousků těsta. 
  7. Po upečení nejprve nechte asi 10 minut vychladnout ve formě a poté opatrně chlebíček přesuňte z formy. Nejlépe se bude krájet úplně vychladlý. 
  8. Skvěle chutná pomazaný oříškovým máslem, s čerstvým ovocem a křupavou granolou.