Batátové řezy

Originální zdravý dezert, který opravdu překvapí! Batát nebo-li sladká brambora, je v posledních letech víc a víc oblíbenější, proto i my přinášíme tento nevšední, ale přitom jednoduchý recept, který je přirozeně bezlepkový a bez přidaného cukru. Pojďme na to!

 

foto-2

INGREDIENCE: 

1 střední batát najemno nastrouhaný (300 g) 

200 g datlí 

200 g mandlové mouky 

80 g pohankové mouky 

100 ml rostlinného mléka 

100 g pekanových ořechů

50 g rozinek 

2 ČL kypřícího prášku

2 ČL skořice 

½ ČL muškátového květu 

Špetka soli 

Na polevu mléčná čokoláda 

 

POSTUP:

Jako první si zvlášť odvážíme 200 g datlí, 100 g pekanových ořechů a 50 g rozinek. Zalité vodou necháme nejméně 20 minut namočené a poté ještě pořádně propláchneme. 

Mezitím si oloupeme a nastrouháme jeden střední batát. Budeme potřebovat 300 g.

Změklé datle rozmixujeme nadrobno, textura by měla být podobná datlové pastě, ale nemusí to být dokonale hladká. Následně přidáme k batátům do větší mísy.

Dále přidáme zbytek ingrediencí. Mandlová a pohanková mouka, kypřící prášek, koření, sůl, rostlinné mléko, rozinky. Jako poslední pekanové ořechy, které si před přidáním k ostatním ingrediencím nakrájíme na menší kousky. Na závěr vše důkladně promícháme a přesuneme na plech. Nelekejte se, že konzistence těsta není tekutá, je to tak v pořádku a žádnou tekutinu nepřilévejte!

Těsto je pro menší koláčovou formu (20 x 30 cm), takže pokud chcete plech větší, jen stačí ingredience zdvojnásobit. Vysoké by mělo být kolem 2 cm a rovnoměrně rozprostřené. Pečeme 35 minut na 180°C. 

Po vychladnutí ještě nezapomeňme na polevu, která dodává řezům tu správnou chuť nejen pro všechny milovníky čokolády! Rozpusťte si ve vodní lázni nebo mikrovlné troubě 80 g čokolády s čajovou lžičkou kokosového oleje a rovnoměrně polejte. Na ozdobu můžete ještě posypat kousky najemno nakrájených pekanových ořechů.

Před podáváním nezapomeňte na horké kakao, kávu nebo čaj ať vás nemine pravá podzimní atmosféra. Dobrou chuť!



Autor: Tvojefína (@tvojefina)