Řepová bábovka

Jelikož je řepa aktuálně v sezóně, proč ji nevyužít i do pečení? Tato nevšechní bábovka je přirozeně bezlepková, krásně voňavá po kakau a ještě obohacena o více bílkovin díky čokoládovému proteinu. Co budeme potřebovat?

foto-5_2

INGREDIENCE:

200 g pohankové mouky

150 g mandlové mouky 

60 g čokoládového proteinu 

40 g kakaa

3 PL kokosového cukru

1 ČL kypřícího prášku

1 ČL jedlé sody

Špetka soli

80g čoko drops 

230 g pyré z pečené řepy

400 ml rostlinného mléka

4 PL kokosového oleje

1 PL jablečného octa

60 g rýžového sirupu 

1 ČL vanilkového aroma

Na polevu mléčná čokoláda

POSTUP:

Jako první si vybereme, jestli řepu koupíme již pečenou nebo si ji budeme péct sami v troubě. Doporučuji v zapékací formě či na plechu v alobalu a přečeme přibližně hodinu. Poté vychlazenou rozmixujeme na hladké pyré. 

K pyré z řepy přidáme všechny tekuté ingredience. Rostlinné mléko, kokosový olej, jablečný ocet, rýžový sirup, vanilkové aroma a promícháme.

V druhé misce smícháme všechny suché ingredience. Pohankovou a mandlovou mouku, protein, kakao, cukr, prášek do pečiva, sodu a špetku soli. Důkladně promícháme. Následně spojíme suché a tekuté ingredience. Jako poslední vmícháme čoko drops.

Těsto necháme 5 minut odpočinout a mezitím si vymažeme formu, kterou následně vysypeme pohankovou moukou. Rovnoměrně do ní přesuneme těsto a pečeme na 175°C přibližně 55-65 minut.

Kontrolujeme bábovku špejlí a když se nebude těsto lepit, vyklopíme na talíř a necháme vychladnout. 

Jako poslední čokoládová poleva. Rozpustíme množství čoko drops podle chuti a bábovku polijeme. Můžeme ji ještě posypat sekanými ořechy. Ideální je jako sladká snídaně nebo svačina k čaji. Dobrou chuť!

Autor: Fínka (@tvojefina)