Pitaya cake

Jaká barva je více typická pro jaro než růžová? Tento lahodný a především zdravý dort je růžový díky prášku z dračího ovoce, kterému se říká PITAYA.

Je bohatý na vitamíny, antioxidanty a minerální látky. Výrazná barva rozjasní jakýkoli dezert, když ho použijeme jako přírodní barvivo.

INGREDIENCE NA KORPUS: 

150 g pohankové mouky 

70 g kokosové mouky 

1 ČL kypřícího prášku 

1 ČL jedlé sody 

1 PL pitaya - prášek z dračího ovoce 

50 g kokosového cukru 

Špetka soli

1 lněné „vajíčko“ (1 PL mletého lněného semínka + 1 PL vody) 

4 PL kokosového mléka z plechovky 

60 ml agávového sirupu 

1 PL jablečného octa

150 ml rostlinného mléka

 

INGREDIENCE NA KRÉM:

100 g kešu

1 plechovka kokosového mléka (bez 4 PL na korpus)

3 PL javorového sirupu

1 PL pitaya - prášek z dračího ovoce 

1 ČL agarového prášku 

  • malinový džem a ovoce na ozdobení

 

POSTUP:

Ve velké míse smícháme všechny sypké ingredience. Pohankovou mouku, kokosovou mouku, kypřící prášek, jedlou sodu, pitaya prášek, kokosový cukr a špetku soli. Než přidáme tekuté ingredience uděláme si lněné “vajíčko” tak, že smícháme 1:1 vodu a mleté lněné semínko v malé misce. Počkáme přibližně pět minut, než se udělá kašička, kterou přidáme společně s kokosovým mlékem, agávovým sirupem, jablečným octem a rostlinným mlékem do velké mísy.

Do kulaté formy (25 cm) dáme pečící papír a přendáme těsto na korpus. Uhladíme do stejné výšky 2 cm a dáme péct do předehřáté trouby na 180°C přibližně 20 minut. Po vytažení necháme dostatečně vychladnout, alespoň hodinu.

Mezitím necháme ve vodě se špetkou soli namočit kešu ořechy a to minimálně na hodinu, aby změkli. Spolu se zbytkem kokosového mléka z plechovky, sirupem, pitaya růžovým a agarovým práškem rozmixujeme na jemný krém. Ten nalijeme na dostatečně vyhlazený korpus, který ještě potřeme dostatečným množstvím malinového džemu.

Před podáváním necháme vychladit minimálně na 3 hodiny v lednici, ale ideální je přes noc, aby se chutě spojily. Bude to stát za to, když vydržíte do druhého dne! Nezapomeňte na čerstvé ovoce na ozdobení podle vašich preferencí a přeji dobrou chuť! 

 

Autor: Fínka (@tvojefina