Ořechová granola

Granola je skvělá obměna klasického müsli. Je to také směs ovesných vloček s ořechy a ovocem, ale pečená. Můžete ji i koupit, ale většinou obsahuje zbytečně velké množství přidaného cukru. Tento recept vás přesvědčí, že není nic jednoduššího, než si udělat doma vlastní a navíc si jí připravíte přesně podle své chuti. Co budete potřebovat?

foto-7_1

INGREDIENCE: 

500 g ovesných vloček 

70 g kešu

70 g pekanových ořechů 

70 g lískových ořechů

70 g mandlí

2 PL skořice 

200 g datlí 

200 ml jablečného džusu

 

POSTUP:

Jako první datle. Pokud si koupíte již vypeckované, bývají vysušené. Dejte je proto namočit na zhruba 30 minut do vlažné vody. Poté vodu slejte a dejte do mixéru s jablečným džusem. Vytvoří se jemná směs podobná pyré, která nám spojí ovesné vločky, ořechy a skořici. 

Podle své chuti vyberte oblíbené oříšky. Doporučuji hlavně pekanové a lískové, to je základ! I když u mne nesmí chybět mandle ani kešu. Oříšky můžete předem nasekat ručně nebo v mixéru, ale já je nechávám v celku. 

Skořice je jasná a rozhodně s ní nešetřete. Na půl kila vloček jsou dvě velké polévkové lžíce akorát, nebo ne? Haha.

Důkladně promíchejte, aby vše bylo obalené směsí a dejte na plech. Pečeme na 170°C na horkovzduch, po dobu 15 minut. Podle trouby sledujte, ať hlavně granolu nespálíte. Po vytažení nechte dostatečně dlouhou dobu vychladnout. Uchovávejte v uzavíratelných sklenicích nebo dózách a co nejdříve zkonzumujte. Nebojte se, ona vydrží jen pár dní, jelikož je výborná. Nejlepší je s kokosovým jogurtem nebo mandlovým mlékem. Ať vám chutná!

 

Autor: Fínka (@tvojefina)