NOVINKA banana powder NAKOUPIT

Kokosový chlebíček

 

Vláčný, jemný a exotický kokosový chlebíček, který zůstane šťavnatý i několik dní. Ke kokosu jsem přidala tóny limetky a banánu, který dodá sladké exotické a květinové tóny. Můžete trochu banánového prášku přidat i do těsta, ale nejlépe se hodí do krému z veganského mascarpone. V práškové podobě má silnou chuť a snadno se ručně vmíchá do krému dohladka.

1

INGREDIENCE

  • 400 g hladké mouky
  • 8 g kypřicího prášku (cca 2 ČL)
  • 2,5 g jedlé sody (cca 1/2 ČL)
  • 1/4 ČL soli
  • 250 g cukru
  • 50 g rozpuštěného rostlinného másla
  • 50 g kokosového oleje (nebo opět másla)
  • 50 g řepkového oleje
  • 175 g kokosového jogurtu
  • 170 g kokosového mléka z konzervy (light)
  • 20 g limetkové šťávy
  • 100 g jemně strouhaného kokosu
  • 2 ČL banánového prášku (volitelné)
  • KRÉM: 250 g mascarpone, 50 g cukru, 50 g jogurtu, banánový prášek podle chuti, šťáva ze 1/4 limetky + kapka vanilkového extraktu (volitelné)

2

POSTUP

  • Předehřejte troubu na 200 °C. Rozpusťte rostlinné máslo a nechte ho vychladnout na pokojovou teplotu. Mouku, kypřicí prášek, sodu a sůl prosejte přes jemné sítko.
  • Ve větší míse smíchejte cukr, máslo, oleje, kokosový jogurt, mléko a limetkovou šťávu. Směs vyšlehejte dohladka.
  • Přidejte suché ingredience a promíchejte jen tak dlouho, dokud nezmizí hrudky mouky – nepřemíchejte, aby chlebíček nebyl gumový. Nakonec přidejte strouhaný kokos.
  • Formu na chlebíček (25×12 cm) vymažte máslem a vysypte moukou. Pokud máte menší formu, dejte méně těsta – formu plňte jen asi 2 cm pod okraj.
  • Doprostřed těsta dejte kousky másla nebo nařežte nožem namočeným v másle. Pečte cca 65 minut při 200 °C, dokud není povrch zlatý a špejle po zapíchnutí téměř suchá. Při nižší teplotě pečte déle, při menší formě kratší dobu. V bábovkové formě pečení trvá cca 40 minut.
  • Krém: Všechny suroviny vyšlehejte ručně nebo mixérem do hladkého krému a dejte do chladu. Já jsem přidala ještě čerstvý banán a sirup z třtinového cukru (stačí svařit cukr s vodou v poměru 2:1). Můžete ale klidně použít i ananas a jeho šťávu, pokud chcete vytvořit na talíři něco jako piña coladu.

Autorka receptu: @surovadcerka