Kokosový chlebíček
.jpg)
Vláčný, jemný a exotický kokosový chlebíček, který zůstane šťavnatý i několik dní. Ke kokosu jsem přidala tóny limetky a banánu, který dodá sladké exotické a květinové tóny. Můžete trochu banánového prášku přidat i do těsta, ale nejlépe se hodí do krému z veganského mascarpone. V práškové podobě má silnou chuť a snadno se ručně vmíchá do krému dohladka.
1
INGREDIENCE
- 400 g hladké mouky
- 8 g kypřicího prášku (cca 2 ČL)
- 2,5 g jedlé sody (cca 1/2 ČL)
- 1/4 ČL soli
- 250 g cukru
- 50 g rozpuštěného rostlinného másla
- 50 g kokosového oleje (nebo opět másla)
- 50 g řepkového oleje
- 175 g kokosového jogurtu
- 170 g kokosového mléka z konzervy (light)
- 20 g limetkové šťávy
- 100 g jemně strouhaného kokosu
- 2 ČL banánového prášku (volitelné)
- KRÉM: 250 g mascarpone, 50 g cukru, 50 g jogurtu, banánový prášek podle chuti, šťáva ze 1/4 limetky + kapka vanilkového extraktu (volitelné)
2
POSTUP
- Předehřejte troubu na 200 °C. Rozpusťte rostlinné máslo a nechte ho vychladnout na pokojovou teplotu. Mouku, kypřicí prášek, sodu a sůl prosejte přes jemné sítko.
- Ve větší míse smíchejte cukr, máslo, oleje, kokosový jogurt, mléko a limetkovou šťávu. Směs vyšlehejte dohladka.
- Přidejte suché ingredience a promíchejte jen tak dlouho, dokud nezmizí hrudky mouky – nepřemíchejte, aby chlebíček nebyl gumový. Nakonec přidejte strouhaný kokos.
- Formu na chlebíček (25×12 cm) vymažte máslem a vysypte moukou. Pokud máte menší formu, dejte méně těsta – formu plňte jen asi 2 cm pod okraj.
- Doprostřed těsta dejte kousky másla nebo nařežte nožem namočeným v másle. Pečte cca 65 minut při 200 °C, dokud není povrch zlatý a špejle po zapíchnutí téměř suchá. Při nižší teplotě pečte déle, při menší formě kratší dobu. V bábovkové formě pečení trvá cca 40 minut.
- Krém: Všechny suroviny vyšlehejte ručně nebo mixérem do hladkého krému a dejte do chladu. Já jsem přidala ještě čerstvý banán a sirup z třtinového cukru (stačí svařit cukr s vodou v poměru 2:1). Můžete ale klidně použít i ananas a jeho šťávu, pokud chcete vytvořit na talíři něco jako piña coladu.
Autorka receptu: @surovadcerka