Špenátový chlebík s kešu smetanou

Pečivo se dá udělat i zdravě a nemusí to být nuda! Máme pro vás recept na zdravý chlebík se špenátem a kešu smetanou. Navíc obsahuje i mandlovou mouku, která dodá vláčnost a také se vyznačuje vysokým podílem bílkovin a vlákniny. Co budeme na tuto dobrotu potřebovat?

foto-3-2_1

Ingredience na 120 g kešu smetany: 

70 g kešu oříšků

60 ml vody 

1 PL citrónové šťávy 

1 ČL lahůdkového droždí 

Špetka soli 

 

Ingredience na chlebík:

120 g kešu smetany 

200 g hladké špaldové mouky 

100 g mandlové mouky

100 g čerstvých špenátových listů 

250 ml rostlinného mléka 

4 PL olivového oleje 

1 ČL česnekového prášku 

1 ČL kypřícího prášku 

1 ČL jedlé sody 

Špetka soli

 

POSTUP:

Začneme namočením kešu ořechů na přibližně jednu hodinu do vlažné vody s čajovou lžičkou soli. Poté kešu scedíme, dáme do mixéru společně s citronovou šťávou, lahůdkovým droždím, vodou a špetkou soli. Rozmixujeme do hladka a necháme odpočinout. 

Mezitím si připravíme ingredience na chlebík. Špaldovou mouku, mandlovou mouku, česnekový prášek, kypřící prášek, jedlou sodu a špetku soli. Důkladně promícháme a přidáme tekuté ingredience. Připravenou kešu smetanu, rostlinné mléko a olivový olej. Promícháme a necháme vše spojit. 

Na závěr přidáme špenát. Nejlepší jsou čerstvé baby listy, které můžete použít v celku. Pokud máte velké, nakrájejte je na menší kousky. Jemně špenát vmícháme a přesuneme do chlebové formy vymazanou rostlinným máslem a vysypanou moukou.

Pečeme na 180°C po dobu 40-45 minut. Necháme vychladnout a můžeme podávat samotný nebo s rostlinnou pomazánkou a zeleninou. Skvěle chutná jak teplejší, tak studený. Dobrou chuť!

 

Autor: Fínka (@tvojefina)