ŽELEZO

ŽELEZO

Proč je důležité dbát na jeho dostatečný příjem ve stavě?

Nedostatek železa způsobuje zvýšenou únavu, vyčerpanost organismu, chudokrevnost nebo problémy s pamětí. Tělo není schopné si samo železo vyrobit, proto je nutné ho dostatečně přijímat ve stravě.
Je prokázáno, že čerstvé ovoce a dostatek syrové zeleniny bohaté na vitamín C zvyšuje až dvojnásob vstřebatelnost železa!

Konzumujte ideálně denně 4 skupiny potravin: obiloviny, luštěniny, zeleninu a ovoce.

Nejvíce bohatá je quinoa, cizrna, červená a zelená čočka, bílé fazole, sezamová a slunečnicová semínka, dýňová semínka nebo samotná dýně, hrách či sója a také listová zelenina nebo houby.

Hlídejte si doporučený denní příjem, který závisí na věku a pohlaví!
Železo se z rostlinné stravy hůře vstřebává a proto je doporučená denní dávka vyšší cca 14 mg pro dospělého muže a 33 mg pro dospělou ženu.